Nabeschouwing

Vorige Voorpagina Volgende

DE 7 SLEUTELS

Vrijdag, zaterdag en zondag 12 tot 14 maart 2004 beleefden meer dan 1600 toeschouwers het hoogtepunt van de viering van 175 jaar Hoeilaartse Vrije Sint-Clemensschool tijdens de 5 opvoeringen in de Sint-Clemenskerk door 350 enthousiaste schoolkinderen van het totaalspektakel ‘De 7 sleutels’.

Het was een schitterend spektakel, dat mogelijk gemaakt werd door de samenwerking van zeer velen en dat nog versterkt werd door het professionele gebruik van licht en geluid! Ongelooflijk de timing, de synchronisatie, de vurigheid waarmee werd gedroomd, gedacht, ontworpen, geschreven, gecomponeerd, gerepeteerd, gedirigeerd, geacteerd, gedeclameerd, gezongen, gegesticuleerd. Zelden of nooit het enthousiasme meegemaakt dat door de parochiale Sint-Clemenskerk sloeg als elektriciteit van de warme soort. Ontwapenend de eenvoud, de sympathieke flatertjes in de uitvoering, de overtuigde blik van ‘ik weet wat ik hier en nu moet doen’ in de ogen van de allerkleinsten.

 Voor volgend verslag heeft de redactie dankbaar gebruik gemaakt van een geschreven impressie dat een ouderpaar voor dit blad wou maken.

 Vrijdagavond 12 maart 2004: de première van het totaalspektakel “De 7 sleutels”. Maanden van hard werken en heel wat voorbereiding zijn hieraan vooraf gegaan. Eindelijk is het dan zover! Een uitverkochte kerk. Buiten is het kil en regenachtig en binnen is het donker en stijgt de spanning. Eerst een welkomstwoord van de directeur, Dhr. Pieters.

 En dan de langverwachte openingsscène. Beelden van oorlog en geweld overvallen ons. Heel even denk ik terug aan de vorige dag met de beelden van de terreuraanslagen in Madrid nog vers in mijn geheugen. Pijn, verdriet en angst raakt eenieder van ons.

Dit is geen show, toneel of ander spektakel, maar de keiharde werkelijkheid. Dit is de samenleving waarin onze kinderen opgroeien. We kunnen ze niet opsluiten in een glazen kast of in een gouden kooi; maar vanaf het moment dat wij ze het leven schenken moeten we ze loslaten. Iedere dag een beetje meer, stap voor stap, de wijde wereld in. Dag in dag uit proberen we hen te begeleiden in hun opdracht. Gelukkig zijn wij niet alleen en kunnen we rekenen op de steun van mensen rondom ons: de leerkrachten, de jeugdbeweging, de grootouders, familie en vrienden.

 De eerste sleutel is de vrijheid. Met prachtige stem zingt deze hoofdrolspeler “Toon mij de weg”. ‘Vrijheid’ vraagt om hulp in zijn zoektocht naar een betere wereld. Een geheimzinnige stem hoort zijn smeekbede en stelt voor hem te helpen. Het wordt een reis vol opdrachten en toevallige ontmoetingen, waarbij een antifiguur ‘NegaTina’ probeert roet in het eten te gooien en de tocht te dwarsbomen.

 De eerste ontmoeting is de vriendschap. Want vriendschap is een vriend die op je wacht, iemand die je de moeite waard vindt; die je een schouderklopje geeft, een duw in je rug, een hand reikt… Daarmee is de tweede sleutel binnen.

 De tocht gaat verder naar verdraagzaamheid. Vandaag in een tijd van individualisme niet makkelijk! Iemand aanvaarden zoals hij is ongeacht zijn afkomst, huidskleur, rang of stand. Ieder kind op deze mooie wereldbol, heeft het recht op liefde en geluk, recht op vrijheid en op zorg om gelukkig te zijn. “Het zijn de rechten van elk kind”. De emotie in de kerk stijgt, wetende dat elk kind niet zo een mooie toekomst heeft! Kinderen worden in de steek gelaten, pijn gedaan en geweld vult hun jonge leven. Dit is niet het leven waar zij recht op hebben. Elk kind heeft recht op een warm nest. Het negatieve en de destructieve waarden van onze samenleving steken echter de kop op.

 De vierde sleutel van de vindingrijkheid brengt terug wat hoop, met het prachtige lied “Samen op weg, ware vrienden voor altijd, avontuur na avontuur”. We zien allen lachende gezichten, kleurrijke geklede kinderen, een prachtig einde van het eerste deel.

De geheimzinnige stem waarschuwt hen echter dat ze een lange tocht voor de boeg hebben.

 Het tweede deel opent met een ontmoedigde groep uitgeput van de reis. In het lied “Hoeveel sleutels nog?” komt de moedeloosheid sterk tot uiting, maar enkele rappers krikken met “Hé komaan” de sfeer terug omhoog. Het roept bij ons de gedachte op dat kinderen opvoeden anno 2004 wel één van de moeilijkste opdrachten is. Dag in dag uit het beste van onszelf proberen te geven. Ouders die een zware dagtaak combineren met de zorg voor hun gezin. Jezelf in evenwicht houden en je kinderen op het rechte pad trachten te houden, ze de juiste richting aanwijzen… Daar is heel wat moed en doorzettingsvermogen voor nodig. Het maakt ons broos en doet beseffen dat zwakte soms niet veraf is om de verkeerde richting in te slaan. Het maakt onszelf en onze kinderen kwetsbaar. Vindingrijkheid en volharding zijn de belangrijkste ingrediënten om niet in de sleur te geraken en met positieve waarden verder te gaan.

 En dan komen we bij de zesde sleutel “Vorming”:  leren, leren je leven lang, de wereld rond. Engelenstemmen brengen het lied “Wij reizen om te leren”, en deze melodie wordt herhaald met de typische accenten van vele culturen, terwijl er een kleurrijke stoet van mensen uit allerlei naties voorbijtrekt.

 De groep wordt steeds groter en zoekt de zevende sleutel “Verbondenheid”. Deze sleutel was zichtbaar, hoorbaar, voelbaar de rode draad door het verhaal. Zelden zagen wij zoveel mensen samenwerken naar een hoogtepunt.

 Met z’n twaalven komen ze aan bij de gouden poort van de waarheid. Daar ontmoeten zij de geheimzinnige stem die hen heel de weg geleid heeft: “Liefde”. Na de kennismaking dekken ze de tafel en deelt “Liefde” met de twaalf reisgenoten het brood. “Liefde” haalt ook ‘NegaTina’ erbij, want de typische christelijke deugd van de vergevingsgezindheid is volgens Hem (Jezus Christus) belangrijk om de gouden poort binnen te kunnen gaan.

Het slotlied “Liefde is al” is ontroerend mooi en treft alle aanwezigen. Alle kinderen vervoegen zich op het podium. Het publiek geeft hun een staande ovatie en draagt hiermee alle spelers een warm hart toe. Het laat diepe indrukken na bij de toeschouwers.

Iedereen is trots op de inzet en de samenwerking van zovele kinderen, zovele leerkrachten, ouders en andere volwassenen voor en achter de schermen. Deze avond vergeten we nooit, niet de kinderen die meespeelden, de medewerkers, de toeschouwers…

 Het verhaal zit voor eeuwig in onze ziel. Laten wij verder bouwen aan een wereld waar het goed is om te leven en waar christelijke waarden centraal staan. Dat onvoorwaardelijke liefde mag overheersen bij het begeleiden van onze kinderen op hun tocht. Dan is de angst en pijn voor terreur nog even ver weg!

Ook voor honderden kinderen zullen ‘De 7 sleutels’ niet alleen een blijvende herinnering zijn, maar ook een hulp in hun leven.

Proficiat aan allen!

Van bij de aanvang van dit project werd geopteerd om de mogelijke winst ervan te schenken aan deze VZW “Mobiele School” ten voordele van de straatkinderen van Zuid-Amerika, zodat ook deze kinderen vorming kunnen genieten. Bij de laatste vertoning was ook Dhr. Emmers van deze VZW aanwezig en hij mocht een cheque van 5000 euro in ontvangst nemen, wat wil zeggen dat er voortaan een volledig mobiel Hoeilaarts Sint-Clemensschooltje ergens in Zuid-Amerika zal rondtoeren. Daarmee heeft de Sint-Clemensschool een typisch element van het christendom gestalte gegeven, naar het woord van Jezus Christus: “Alles wat jullie gedaan hebben voor de minste van mijn broeders, hebben jullie voor Mij gedaan!” Vanuit deze inspiratie zijn de Zusters van Sint-Vincentius a Paulo van Gijzegem, dienstmaagden der armen, met 2 zusters in 1829 deze school begonnen. Met in het totaal 101 zusters zijn ze er 172 jaar lang werkzaam en dienstbaar gebleven voor het goed van tienduizenden kinderen en jongeren, tot de 2 laatste zusters Isabelle Neven en Patricia Vos, begin 2002, Hoeilaart moesten verlaten voor andere taken binnen de congregatie. Samen met enkele medezusters genoten ook zij nu volop van ‘De 7 sleutels’, zoals ze er ook op zondag 7 maart 2004 bij waren voor de officiële viering.

Onze leerkrachten, personeelsleden, leden van het schoolbestuur en van het oudercomité zetten voortaan het werk dat de zusters hier begonnen zijn verder.

 We willen tenslotte nog vermelden dat alle liedjes in studiokwaliteit werden opgenomen op een CD die aan 12 euro kan besteld worden bij de Vrije Sint-Clemensschool, Waversesteenweg 2 te 1560 Hoeilaart. Je kunt ook een videoverslag op DVD bestellen aan 24 euro. Deze video met beelden van het totaalspektakel, de sprookjes van de kleuters, fragmenten van de Jubileumeucharistieviering op zondag 7 maart 2004, gevolgd door de overzichtstentoonstelling van 175 Sint-Clemensschool, de kleuterstoet in de Hoeilaartse dorpskom... is binnenkort verkrijgbaar. Een uniek souvenir van een spetterende gebeurtenis.