Deel 9

Vorige Voorpagina Hoger Volgende
 

SCHOOLUITSTAPJES EN OPENLUCHTKLASSEN.

In de 19de eeuw bleven onze leerlingen altijd in de klas, één of andere uitstap in de buurt niet te na gesproken.
Het is pas na WO I dat de kinderen ook op schoolreis trokken.

De eerste uitstap (1917) ging naar het museum van Groenendaal.
In 1922 ging men Antwerpen bezoeken. Van dan af werd het een traditie.
1923 en 1925: museum Groenendaal.
1926: museum Tervuren.
1930: tentoonstelling Antwerpen.
1933: Gentse floraliën.
1936: Eupen en Malmédy.

 In 1938 zaten ze voor het eerst in het buitenland: Maastricht en Valkenburg. Zo groeide stilaan wat de leerlingen nu zeker niet meer kunnen missen: de schoolreis!

De laatste jaren wordt het educatieve en het recreatieve gecombineerd. Zo gaan de kinderen van eerste tot vierde leerjaar o.a. naar het Boudewijnpark in Brugge, de Zoo van Planckendael, de grotten van Han, het domein Bokrijk, Hengelhoef, het Pater  Damiaanmuseum in Tremelo … Enkele malen per jaar wordt een toneelstuk of film meegepikt in het CC den Blank in Overijse en een bezoek aan allerlei musea waaronder: het Kindermuseum, het Speelgoedmuseum e.a. Zelfs onze kleuters hebben hun jaarlijks uitstapje naar een of andere speeltuin. 

Vroeger hadden ook vijfde en zesde leerjaar hun schoolreis, maar sinds 1976       gingen de zesdeklassers op openluchtklassen in “La Petite Merveille” in Durbuy, Stavelot en Retie. Zr. Patricia, geholpen door Zr. Isabelle en Zr. Célestine en soms monitoren, begeleidden hun groep gedurende twee weken. Het kajakken op de Ourthe werd een heel avontuur dat soms wel eens nat eindigde. Maar het eten en de sfeer waren zalig. Een halve dag kregen de kinderen les over de streek en ’s namiddags maakten ze uitstapjes, bezoeken aan allerlei musea of gewoon leuke, avontuurlijke wandelingen. ’s Avonds was er ontspanning waarbij heel wat werd afgelachen.

Sinds 1987 ging ook het vijfde mee en werd besloten nog slechts één week te gaan. De groep was ook merkelijk groter geworden. Omwille van die grotere omvang van de groep konden ze niet meer terecht in “La Petite Merveille”, maar werden grotere locaties opgezocht: Zon en Zee in Den Haan, Domaine de Massembre in Heer Sur Meuse, het Domaine de Mambaye in Spa, De Linde in Retie.  Zo werden ook meerdere leerkrachten en monitoren ingezet om alles in goede banen te leiden. Vanaf toen waren het niet enkel meer bosklassen, maar werden deze afgewisseld met zeeklassen en kempenklassen.

Ieder jaar is dit weekje uit een heuse voltreffer waar onze ‘grootsten’ van lang te voren naar uitkijken.

Inleiding Deel 1 Deel 2 Deel 3 Deel 4 Deel 5 Deel 6 Deel 7 Deel 8 Deel 9 Deel 10 Deel 11 Deel 12 Deel 13